dimecres, 17 de març del 2010

LA INDIGNITAT DEL GOVERN (II) LA MENTIDA DE LA TAXA “JUSTA”

L’altre tema de debat important en el ple del mes de març va ser el nou sistema implantat per al pagament de la recollida de la brossa que han decidit anomenar “Taxa Justa”.

La setmana anterior al ple, en una roda de premsa, la regidora va afirmar que gràcies a la Taxa Justa es va reduir prop del 30% d’envasos i de rebuig, aquesta xifra, de ser certa és una bona notícia, però no és així, aquesta xifra és mentida.

Aquesta xifra no és certa, primer per que vol confondre amb els termes “recollir” i “reduir”. És cert que s’ha recollit menys, però no és cert que els argentonins hàgim reduït aquest 30 % de residus, per que és impossible. Aquesta afirmació es respon amb una pregunta molt fàcil: podem les persones que estem motivades i compromeses amb el reciclatge, que som moltes, reduir una tercera part del que generem? La resposta és que no, les persones conscienciades ja hem fet l’exercici de reduir, tot i així, i admetent que podem reduir encara més, el percentatge no deixaria de ser marginal. Per tant la regidora no diu la veritat quan parla dels beneficis de la Taxa Justa.

Que s’hagi recollit menys brossa és un dels efectes perversos de l’aplicació de la Taxa Justa. De fet, la campanya que s’ha realitzat per difondre aquest nou sistema de pagament, ha posat l’accent en l’estalvi econòmic i no en els valors del reciclatge, per tant, totes aquelles persones que no estan conscienciades amb els valors de l’ecologia veuen en aquest sistema una porta oberta per a la picaresca, no reciclant i portant les seves deixalles als municipis del nostre entorn que encara conserven els contenidors al carrer.

La regidora de medi ambient (A Boba, TxA) hauria de ser coherent i no fomentar l’autoengany que representa aquest sistema de pagament, i dir la veritat, i la veritat és que en aquests moments tenim una tercera part dels residus d’Argentona que no sabem on van a parar, i la veritat és que comencen a aflorar focus d’abocaments incontrolats, i la veritat és que està fomentant la dissensió dels veïns i veïnes de la vila, i la veritat és que el model de la Taxa Justa està produint més maldecaps que beneficis.

Entenem que el pagament de la brossa per generació, anomenada a Argentona Taxa Justa, té les condicions apropiades per ser un model abocat a al fracàs, per això demanem la seva retirada de forma immediata, i que tornem al model clàssic de pagament i, nosaltres ens comprometem a ajudar al govern a aquest retorn a la normalitat, que haurà de fer més pedagogia i haurà de posar en valor el reciclatge i la reducció de residus.

L’aplicació de la “Taxa Justa” que havia d’iniciar-se el passat 1 de febrer, la implantació però, va tenir un ajornament indeterminat en el temps, indeterminat per que dos membres del govern van donar informacions que no coincidien. Aquesta indeterminació l’hem patit amb la implantació definitiva del sistema, sense cap mena d’avís, des d’el passat 11 de març, per tant ens hem tornat a llevar dos dies amb un munt de bosses d’envasos sense recollir. És sorprenent la incapacitat de comunicar que té aquest govern, que ni tan sols és capaç de penjar al web municipal la nova data d’implantació del sistema. Anem servits!