dimecres, 10 de febrer del 2010

Argentona: Taxa Justa, brossa al carrer


Avui a Argentona ens hem llevat amb els carrers plens de bosses d’escombraries de la fracció d’envasos que el servei de recollida de la brossa ha deixat per què les bosses no eren les normatives, aquelles que els veïns d’Argentona hem de comprar per pagar el servei. I qui no paga no li retiren la brossa com ha passat aquesta nit.

Avui molts hem descobert del que és capaç el govern, un govern que ha pres una decisió que no agrada als vilatans i, malgrat això, lluny de dialogar, lluny d’acostar-se a les necessitats dels vilatans, lluny de buscar consensos, ai el consens, que lluny que queda la paraula màgica de les eleccions passades, el govern imposa, el govern castiga.

Avui s’ha demostrat que la gent d’Argentona es creu el reciclatge, ens creiem que cal reciclar i que és la nostra obligació. El que no es creu la gent d’Argentona són els invents demagògics d’un govern que, segons paraules de l’Alcalde, està en una altra galàxia.

I no ens ho creiem per la forma. El govern en aquests quasi bé tres anys que estan dirigint la política local no han esta capaç de fer ni una sola campanya de sensibilització ciutadana per fer partícips de les bonances del reciclatge aquelles persones que no estaven convençudes ni d’aquelles que de mica en mica han anat relaxant-se.
No només això, que de per si és prou important, sinó que han pres decisions com la mida de les bosses que no caben en cap cubell obligant-nos a canviar-los pel caprici de la regidora.
Ni tampoc per la comunicació. Malgrat els esforços de les informadores que s’han contractat, no han arribat a tothom. Per què penjar dues o tres pancartes amb molta informació no ajuda a explicar tot el que vol explicar, sobretot si està en una rotonda o penjada a dalt de tot de la Sala.

I no ens ho creiem pel preu. L’argument principal de la campanya ha estat el benefici econòmic del projecte, quan en un país normalitzat, el principal argument hauria d’haver estat el benefici mediambiental. La gent ens hem vist menystinguts quan el més important és l’aportació que hem de fer cadascú de nosaltres per minimitzar els efectes que provoca l’excés de residus que generem sobre el medi ambient i no estalviar-nos uns eurillos, que si ho mires ben mirat, exercici que hem fet a la majoria de cases d’Argentona, no ens estalviem tant i, en alguns casos vindran a pagar una miqueta més. Per que la majoria, en aquests darrers anys, ja hem fet l’exercici de generar menys residus, per tant el que anem a guanyar en reducció de residus és ben poca cosa, a no ser que es treballi de forma molt activa i sectorial alguns casos que no es resoldran amb les bosses que s’han inventat a l’ajuntament. Això sense tenir en compte la picaresca d’aquells que han fet números i que estalviaran diners no generant menys residus, sinó llençant les escombraries en el primer contenidor que trobin dels municipis veïns.

I no ens ho creiem per la imposició. Demanar a la ciutadania que canviï els seus hàbits, ha d’estar molt ben justificat. Ho va ser quan vam canviar el model de contenidors al carrer per la recollida porta a porta, de seguida, i malgrat les dificultats inicials, es va poder visualitzar la millora en quant a la correcta separació dels residus, el que va comportar una reducció evident del cost d’incineració del rebuig, estalvi que es va poder reflectir en la reducció de l’import de la taxa d’escombraries a l’any següent. I també en els bons resultats de les caracteritzacions de la fracció orgànica, que afecten directament a l’import econòmic que l’Agència de Residus de Catalunya retorna al municipi per la bona gestió i selecció dels residus. Caracteritzacions que, malgrat el desencís dels argentonins, continuen sent molt bones.

Així doncs, Argentona, el govern d’Argentona que vol ser líder i capdavanter en la gestió dels residus, esdevindrà líder i capdavanter en la irresponsabilitat, i en l’actuació contrària als interessos dels ciutadans i ciutadanes d’Argentona.

Argentona, 9 de febrer de 2010

2 comentaris:

BBB ha dit...

Sr. Casas, això de dir que l'actual govern no ha fet res per informar als vilatans, no s'ajusta a la realitat doncs les informadores no han parat. Vol dir que vostès estan defensant el reciclatge de la brossa que és el que convé? Vagin en compte que a les properes eleccions la gent ja no recordarà tot això i tornaran a votar als mateixos.

Unknown ha dit...

Senyor o senyora BBB,
Que les informadores no han parat, en sóc conscient i ho dic en l'article, ara bé, també dic que no han arribat a tothom com és evident. Vostè també sap per què ho he dit en reiterades ocasions, abans fins i tot que es parlés de Taxa Justa, que calia fer campanyes de divulgació dels beneficis del reciclatge amb dues finalitats, sumar a les persones dissidents i evitar que tots plegats ens relaxem en l'exercici de la nostra responsabilitat individual amb el reciclatge, i això el govern no ho ha trobat prioritari... ells sabran. Com veu nosaltres hem defensat el reciclatge, i el continuarem defensant, i en aquesta defensa, crec que no és oportú iniciar un canvi de sistema que pot provocar un efecte contrari a l'esperat.
No hem d'anar en compte en les properes eleccions, la nostra postura no està inspirada en càlculs electorals. El que cal fer és actuar amb coherència com estem fent ara, que diem exactament el mateix ara, que fa un any i que fa cinc anys i continuarem dient d'aquí a un any, aleshores el poble d'Argentona escollirà, amb tota la llibertat, a qui cregui que ha d'escollir.

Cordialment

Vador Casas