dilluns, 31 de gener del 2011

LA SALA: ON-OFF

A què respon la fictícia i fugaç obertura de la Sala el dia de la Festa Major d’Hivern? A una necessitat de demostrar l’activitat del govern o a la vanitat de l’alcalde? Veient com ha anat tot plegat crec que és la suma de les dues coses.

Comencem pel començament, el govern, en aquest cas tot el govern, va iniciar el seu mandat amb una visió molt crítica respecte de la Sala, tant que van decidir no acabar-la. Això ho podem comprovar amb el què van dir, amb com ho van dir, i amb el què van fer, en aquest cas, per exemple, no incorporar la Sala en la llista de projectes que van fer per a demanar subvencions al PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) el principal programa de subvencions per a inversions municipals de la Generalitat de Catalunya pel quinquenni 2007-2012.
No és fins el 2009 que rectifiquen i comencen a mirar la Sala d’una altra manera, i decideixen demanar a la Generalitat un canvi en els projectes aprovats del PUOSC per a incorporar la Sala en el programa de 2010 a canvi del projecte aprovat per a rehabilitar la Masia de Can Barrau.

A què es deu aquest canvi d’estratègia? Possiblement, durant l’any 2009 és quan prenen consciència que acabaran el mandat sense resoldre Can Doro, sense construir el nou pàrquing, sense haver resolt el comerç d’Argentona, sense biblioteca, sense habitatge social, en fi, que es presentarien a les eleccions sense haver acomplert cap dels seu principals compromisos. Per tant, necessiten poder aportar algun resultat a la propera campanya electoral, i la Sala es converteix ara en una oportunitat.
També espero que hi hagi influït, que el govern prengués consciència que mantenir tancada la Sala era sotmetre-la a un desgast físic massa difícil de justificar i molt car de reparar.

El 2009 doncs, comencen a posar dates de possibles inauguracions: primer va ser la Festa de la Vellesa, ja hem vist que no. Després va ser una data indeterminada abans de final d’any amb un gran espectacle amb la participació d’artistes de la vila: ni Sala ni espectacle.
Finalment l’estrena de la Sala es torna a endarrerir fins a la Festa Major d’Hivern, i aquest cop, si ... però no!

Però no, per què no estem davant d’una inauguració definitiva, la Sala no està acabada, per tant, estem davant d’una obertura puntual que els permeti dir que l’han obert tal com s’havien compromès, però que a l’endemà la tornaríem a veure amb el cartell de “tancat per obres”.
La Festa Major d’Hivern era la darrera oportunitat que els oferia el calendari festiu d’Argentona abans de les eleccions per poder fer una actuació lluïda i que ja estigués pressupostada.
Tenien que aprofitar aquesta darrera oportunitat malgrat tot, malgrat que s’haguessin de fer accions d’arranjaments d’emergència per a poder-la obrir amb un cost que no ens han explicat, i que quan la Sala s’hagi de tornar a obrir, espero que definitivament, haurem de tornar a gastar.
Malgrat de no tenir cap llicència que els permetés l’obertura, aspecte no poc important, per què les llicències garanteixen que els edificis estan preparats per acollir l’activitat per la que estan dissenyats, sobretot per la seguretat, i de res li val a l’alcalde dir que la Sala s’ha obert sota la seva responsabilitat, de la mateixa manera que no li val a cap ciutadà que obri un negoci sense tenir les llicències necessàries.
Amb quina autoritat l’alcalde ens exigirà als ciutadans que complim les normatives si ell és el primer que se les salta?

Per concloure, inaugurar la Sala abans que estiguin acabades les obres és una irresponsabilitat a més d’una presa de pèl cap els vilatans. I si ara necessiten tant la Sala i tenen por de no arribar a les eleccions, que s’haguessin espavilat abans. 

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Es cert el que dius noi, però potser també va ser una irresponsabilitat vostra en el seu moment d´engegar aquest projecte descomunal que potser no ens feia falta. No veig bé que la majoria del endeutament que té la vila sigui per aquest fet i que el tinguem que patir durant 30 anys, quan amb aquests diners, potser, es podrien haber fet totes aquestes coses que dius o coses més productives pel poble, tot i que la cultura és important, primer s´hauria d´invertir en coses més productives o en mires a l´economia o comerç. Es culpa del equip de gobern actual trobar-se un Ajuntament sense romanent? Tambe de la crisis que ha fet mimvar els ingressos que en el vostre mandat eren excel.lents? Tot i que repeteixo, tens raó, estas fent un discurs demagògic d´una cosa que vas autoritzar i provocar tu.

Salvador Casas ha dit...

Gràcies per la teva aportació, tot i que em sap greu que no t'identifiquis, però no hi fa res, et contestaré igualment.
No comparteixo algunes coses del teu comentari, no crec que sigui un projecte descomunal ni tampoc que l'endeutament que estem patint sigui exclusivament de la Sala, d'això en parlaré en un proper article, però t'avanço que en a 31 de desembre de 2010, el deute de l'ajuntament era de més de 10 milions d'euros, en que en aquest darrer mandat, entre el 2007 i el 2010, l'actual equip de govern ha signat crèdits per valor de 5,2 milions d'euros, en conseqüència, més de la meitat de l'endeutament actual l'ha generat aquest govern, és evident que si l'altre meitat és heretat, no tot té a veure amb la Sala. Tampoc és cert que es van trobar el calaix buit, ja està bé d'enganyar i fer-nos veure a galet amb el que no és. Tenien una situació econòmica molt millor que la que es trobarà el proper govern, almenys ells van tenir capacitat per a moure's, cosa que el proper tindrà les mans més lligades. És cert que això passarà, sobretot, per la conjuntura econòmica.
Si la Sala es va fer, és per què es podia fer,tens raó que la situació econòmica era molt bona i res feia preveure l'estat actual, per això, en aquelles circumstàncies valia la pena fer l'aposta per l'equipament, entre d'altres coses, també, er què hi havia una estratègia econòmica al darrera que garantia la construcció d'altres equipaments que finalment no s'han construit.
En tot cas i com a conclusió, l'ajuntament actual no ha deixat de fer res per culpa dels diners, si no ha fet més coses ells sabran, però cada any els han sobrat diners del pressupost.

Cordialment

Anònim ha dit...

Tenia entés que el consistori s´havia endeutat en 3,5M. Podeu fer una pregunta al ple per saber en quant realment s´ha endeutat l´Ajuntament en aquests quatre anys? Estem parlant de 200 milions de les antigues pessetes de diferència!!!Qui diu la veritat?

Salvador Casas ha dit...

Benvolgut,
Perdona que no hagi contestat fins avui, però he volgut confirmar les dades que tenia i, tal com vaig dir, la xifra és de 5.213.755,39 euros.
No sé d'on ha sortit la xifra de 3,5M d'euros que tu comentes, en tot cas o bé és error o bé és un engany.
Cordialment