dissabte, 9 d’octubre del 2010

EN RESPOSTA A FÈLIX ROSA SOBRE LA MOCIÓ QUE VA PRESENTAR AL PLE D’AHIR SOBRE EL COBRAMENT DE LA TAXA D’ESCOMBRARIES

En el ple d’ahir, Fèlix Rosa va presentar una moció reclamant el retorn a totes les famílies dels 25 euros que el govern ens han cobrat per el període gener-febrer de 2010 de la recollida de les escombraries, previ a la implantació de la taxa justa, vigent a partir del dia 1 de març de 2010. El seu argument va ser la il·legalitat de l'ordenança, òbviament interpretant-la  al seu gust i volent confondre a tothom.

Lògicament el grup municipal socialista la vam votar en contra. No perquè estiguem a favor de la taxa justa ni del govern en tot aquest despropòsit que representa el nou model que s’ha implantat, sinó per què aquesta vegada el govern té raó i ha fet el que havia de fer: cobrar per el període previ a la implantació de la taxa justa (gener-febrer), i cobrar també per el període desde que es va implantar la taxa justa, de l’1 de març fins el dia 31 de desembre de 2010 amb les proporcionalitats que li toquen en cada període.

El grup Socialista, quan vam saber que es giraven els rebuts dels dos períodes, al juliol passat, vam buscar la informació relativa a la taxa i vam comprovar que s’ajustava a la legalitat i vam optar per no emprendre cap acció, tret de la queixa al govern que va ocultar aquest petit detall en el moment de presentar el nou model de pagament de la recollida d’escombraries, fet totalment reprovable i demostratiu de la falta de transparència amb que actuen habitualment els membres del govern.

Tornant al ple d’ahir, Fèlix Rosa argumentava que el que es va aprovar al ple del mes de desembre no s’adiu al que està publicat al BOP del 27 de gener d’enguany, i que la taxa justa s’havia d’aplicar a partir del dia 1 de gener de 2010 per que hi ha una altra publicació al BOP del dia 9 de desembre passat.

Anem a pams: efectivament, el dia 9 de desembre, cinc dies després de l’aprovació de l’ordenança fiscal que fixa les tarifes de la recollida de la brossa, es va publicar al BOP l’anunci que inicia el tràmit d’informació pública de l’ordenança. Passats els trenta dies d’informació pública pertinents, i en no haver cap al·legació, de fet n’hi va haver una que el mateix autor va retirar, es passa a l’aprovació definitiva i es publica al BOP del dia 27 de gener de 2010 el text íntegre de l’ordenança tal com vam aprovar en el ple del dia 4 de desembre de 2009.

Tant en el text aprovat el dia 4 de desembre com en el text publicat el 27 de gener de 2010, l’article que fa referència al doble pagament, diu exactament el mateix (article 7, punt 3, apartat a) i que transcric a continuació:

“a) Beneficiaris existents a 1 de gener: íntegrament la quota anual en aquesta data excepte al previst per els habitatges on es presta el servei de recollida porta a porta (nucli urbà i Madà) que es liquidarà en dos rebuts diferenciats: una primera quota que comprendrà el servei prestat entre el primer de gener i el darrer dia del mes anterior a l’entrada en vigor de l’ordenança reguladora del nou servei (Taxa Justa), i una segona quota que comprendrà des de el dia 1 del mes en què entri en vigor l’ordenança reguladora del servei (Taxa Justa) i el dia 31 de desembre de 2010.”

És evident doncs que el govern havia previst aquest doble cobrament quan van portar al ple la seva aprovació, votat  favorablement per el govern i ERC i en contra per la resta de grups de l’oposició, i també és evident que en van silenciar el contingut.

Responc doncs amb aquest escrit la pregunta que el senyor Rosa em va fer ahir al vespre i que em vaig negar a respondre. Pregunta, que per cert, ni m'havia de dirigir a mi ni sóc jo qui l'havia de contestar.

La política és també pedagogia, la política la fem tots i ha de servir a tothom, quan algú es pren la política com un espectacle, hi perd la política, hi perdem tots. Les posicions polítiques s’han de defensar amb arguments i amb rigor, i aquest assumpte, que afecta a molta gent, demana molt rigor.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Senyor Casas.
Està bé la defensa que fa de la recollida porta a porta, i de la poca oportunitat de la "taxa justa", però si te la possibilitat de governar a la propera legislatura, que farà amb aquest model de recollida ?

Salvador Casas ha dit...

La meva posició sobre el model de recollida és molt clara, a més l'he dit moltes vegades i serà el tema del meu proper article: mantenir la recolida porta a porta! per què és l'únic que garanteix el percentatge més alt de reciclatge. El municipis que recullen la brossa Porta a Porta reciclen per sobre del 60% del que generen, en canvi els municipis que fan la recollida a través de contenidors l'índex de reciclatge està per sota del 40%. És a dir, o reciclem o diem que reciclem.