diumenge, 4 d’octubre del 2009

El nou Casal d'avis, paradigme del fracàs del govern

Que hem de procurar que la gent gran d’Argentona tingui uns serveis adequats, no hi ha cap dubte. Que si per això cal buscar una nova ubicació a l’actual Casal, d’acord, però amb condicions.
Aquestes condicions han de ser, sobretot, d’ordre econòmic: les de no estirar més el braç que la màniga. Això és el que ha proposat el govern amb la nova ubicació del Casal d’Avis: gastar més del que ens podem gastar.

Amb l’actual conjuntura econòmica, als ajuntaments ens queda passar uns quants anys complicats, això sense tenir en compte que la capacitat dels ajuntaments en general i el d’Argentona en particular, és ja de per si força limitada. Aquest és el límit, la nostra capacitat d’inversió i despesa. Aquesta limitació ens imposa rigor i seny a l’hora de prioritzar projectes.

Per nosaltres, i crec que per a tothom, proposar la despesa de 3.555,46 euros mensuals per llogar un local i ubicar el nou Casal per a la gent gran, és desmesurat si tenim en compte que l’actual equipament, a la segona planta de l’ajuntament, està bé, encara que millorable.

I és desmesurat, per que el contracte s’ha fet per 15 anys, un càlcul ràpid i sense tenir en compte els increments d’IPC dels propers anys, al final del contracte l’import pagat serà al voltant de 640.000 euros, més de 100.000.000 de pessetes. Però a aquesta factura hi hem d’afegir els prop de 50.000 euros que s’hi ha d’invertir per climatitzar el local. I encara més, si es vol rescindir el contracte abans del seu termini, hi caldrà afegir la xifra de 478,84 euros mensuals de penalització per a cada mes que quedi fins al final del contracte.

És evident que amb aquestes xifres no es pot afirmar que aquesta sigui una bona operació econòmica, i menys en un moment de vaques seques com el que estem vivint.

Però, si l’argument econòmic té prou pes argumental per mostrar la nostra negativa a la proposta del govern, aquest no és l’únic. També crida l’atenció la modificació del POUM aprovada en aquest mandat i que modifica les possibles activitats del centre urbà, especialment l’eix carrer Gran / Avinguda Puig i Cadafalch per tal d’afavorir la instal·lació d’activitat comercial. Per això es limita la instal·lació de bancs i caixes i activitat no comercial. Si bé la modificació no contempla els serveis municipals, si que es contradiu amb la filosofia d’aquesta mesura. Així doncs també hi afegim que el govern es contradiu amb ell mateix.

Ara bé, si fem cas als arguments que es van donar en una segona volta del debat, el regidor Ureña va afirmar que l’actual emplaçament del Casal no és adequat per els accessos, i que és necessari traslladar el Centre de Serveis Socials a l’edifici de l’ajuntament i, amb això, poden reduir els costos estructurals de Serveis Socials.
Començant per aquest darrer argument, l’estalvi dels costos que pot generar el trasllat i concentració de l’àrea de Serveis Socials a l’Ajuntament, eixugarà la despesa que suposa el lloguer del local pel Casal?

L’argument és tant increïble com irreal.

Sobre l’argument de la dificultat d’accedir a la segona planta de l’Ajuntament, es respon amb una pregunta: no és la mateixa gent gran la principal usuària dels Serveis Socials?

I finalment, sobre l’argument de traslladar l’àrea de Serveis Socials a l’Ajuntament, aquest si que és l’argument. No tant per la necessitat del trasllat sinó per la necessitat de començar a buidar la Velcro per cedir-la a l’empresa Vèrtix a canvi que l’Ajuntament sigui propietari del solar de Cal Guardià, que com tothom sap, és l’únic sentit que té la candidatura de Tots per Argentona.

La Velcro

La operació Velcro/Can Doro-Cal Guardià és l’única justificació que té el govern per proposar el lloguer del local per al nou Casal d’Avis, lloguer amb una càrrega econòmica tan irracional com irracional és el moment que viu el govern. Esclau de les seves pròpies paraules, però incapaç de generar una alternativa coherent, i pres de l’ansietat que li provoca la proximitat del final del mandat, li fa prendre decisions més pròpies de la rauxa que del seny que ha de tenir qualsevol govern.

Amb aquestes actuacions, el govern demostra el seu fracàs. El seu fracàs per què no han sabut articular una alternativa als projectes que tant van criticar, fracàs per que no han sabut o volgut obrir el debats ciutadans sobre les qüestions bàsiques que afecten Argentona, fracàs per que no han sabut trencar la polaritat govern-oposició, i fracàs per que no han acabat amb la crispació sinó que l’han continuat alimentant.

Pacte de poble

Aquest panorama ens ha portat al grup Socialista a proposar en el darrer ple, que tots els grups ens conjurem a buscar un acord, un gran acord de poble, que ens permeti dibuixar les grans línies urbanístiques de futur i un full de ruta que ens permeti assolir-lo. En definitiva un pacte de poble.

Els socialistes estem disposats a fer aquest esforç, esforç que voldríem compartir amb tots els grups, tot i que no estem gaire convençuts que els grups del govern estiguin disposats a fer-lo. De fet, tots esperàvem d’ells que haguessin liderat aquest acord en aquests dos anys que ens han fet perdre.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Això no hi ha qui ho pari, Vadó.
En Collet va desbocat i a pinyó fixe.
Els botiguers del carrer gran no podran fer campanya de nadal pwer les dichoses obres i estan prácticament arruinats.
I ara l'ajuntament paga mes de mig kilo al mes pel casal d'avis que ara no costa res.
Com que saben que no tornaran a sortir, la tactica es deixar arruinat l'ajuntament pel que surti elegit després.
Això s'ha d'intentar parar.
Gràcies i que deu l'il·lumini.

Anònim ha dit...

Senyor Casas

He llegit el seu article sobre el casal d'avis i el trobo interessant sonretot el final on parla de pacte de poble.

Ara jo li voldria fer una pregunta on quedarian la sala i el pla d'urbanisme a aquest pacte? i ara que hi penso que pensa del no us de la sala per part del govern?

fins aviat

Sr Llorenç

Salvador Casas ha dit...

Benvolgut,

M'agradaria pensar que el govern utilitzarà la partida que té assignada aquest any per iniciar una propera fase que deixaria la Sala, en principi, disponible per a la seva utilització. Així doncs si la Sala s'encarrila seria un tema resolt i per tant no tindria sentit afegir-la en aquest pacte. Una altra cosa és que no facin la inversió que tenen compromesa, i un tema que quedaria per resoldre és el sistema de gestió, que espero que el govern tingui en compte les propostes que els fem d'altres grups polítics.

El Pla d'Urbanisme, més enllà del pacte de poble, és ja de per si un element que necessita el màxim consens, i possiblement és una bona eina per a generar-lo. El problema és que al govern hi ha qui entén que al consens s'hi arriba al marge dels vots que hi ha a l'assemblea de representants del poble que és el ple municipal.

I, finalment, sobre el NO ús de la Sala, estic franacament molest.
La no utilització de l'equipament està provocant un deteriorament a l'edifici i els seus elements força preocupant, a més es va suprimir la neteja per abatir costos, per tant no em vull imaginar amb quin estat es troba en aquest moments.
L'altre és que els vilatans ens estem perdent una programació cultural que hem de trobar en d'altres poblacions, per que sembla com si a Argentona la cultura estigui maleida.

Cordialment