dissabte, 21 de febrer del 2009

Carnaval de rebaixes o, això s’està acabant…

Ahir vam poder presenciar la falsa arribada del rei Carnestoltes a Argentona. La veu en off del seu pregó demostrava dues coses: l’evident falta de pressupost i la grandesa de les persones que any rere any organitzen les festes de Carnaval a la vila de no deixar-se endur per l’apatia governamental i organitzar un pregó esplèndid que obri les portes de la celebració d’una festa que a Argentona ja no es festa.

Em preocupa que l’equip de govern utilitzi l’atrotinada excusa de la falta de pressupost per intentar callar una de les manifestacions populars més arrelades del nostre país i també la més vulnerable de totes les festes tradicionals de casa nostra i la més silenciada pels governs intransigents i menys democràtics: Això torna a passar a Argentona després de molts governs que han mantingut, malgrat el seu grau de tolerància, una festa arrelada, espontània i popular que, en qualsevol cas ens fa més lliures i més persones.

Gràcies Pep Masó i Cia per treure-us la màscara de la tolerància, de la participació, del populisme i mostreu la vostra cara real: la intolerant, l’arrogant i la prepotent.

Ja n’estem farts que la cançoneta del no hi ha diners serveixi per escapçar les iniciatives ciutadanes, ja n’estem farts que facin servir aquesta cançoneta quan vostès, i només vostès són els responsables que no hi hagi diners per segons quines coses, i vostès i només vostès hauran d’explicar als ciutadans què han fet dels diners de tots els vilatans.

Correfoc de baix cost

Aquesta és la segona derivada de les rebaixes que està imposant el govern municipal. L’any passat en el debat pressupostari l’alcalde va fer un discurs apel•lant a la importància de la societat civil organitzada a través de l’associacionisme com la base de la cohesió social i que calia donar-li suport econòmic, i amb això argumentava un increment del 26% de les ajudes en subvencions a les associacions, argument que vaig desmuntar en un article en aquest mateix bloc, però on queda aquella argumentació? El discurs, si se l’hagués cregut, és interessant i compartible, però era fals i ara ho veiem.

Felicitats també a la Colla de Diables d’Argentona que malgrat que el govern municipal decidís no dotar econòmicament la festa de carnaval i, per tant, excloure una de les sortides més emblemàtiques del calendari de la colla, heu sortit i heu cremat gràcies a les aportacions dels que hi vam ser. Això només quinze dies després del Ple en que tots els grups municipals votéssim de manera unànime una moció que reclamava que els “correfocs” fossin declarats patrimoni cultural per evitar l’aplicació restrictiva de la directiva europea per a actes de foc...

Els socialistes hem fet els deures

El grup socialista al Congrés dels Diputats ha presentat una proposició no de llei per tal que la transposició de la Directiva Europea sobre la posada al mercat d´articles de pirotècnia “no afecti elements bàsics de la cultura popular”, com són a Catalunya La Patum, els correfocs o els diables. La iniciativa explica que festes tan tradicionals i populars com aquestes són “patrimoni de tots”.

El diputat Daniel Fernández, que ha estat l'encarregat de presentar la proposició, ha destacat que la iniciativa presentada pel Grup Socialista demana que “en el procés d´elaboració de la llei que adaptarà la normativa europea es tinguin en compte els interessos i les opinions de les comunitats autònomes, els ens locals i, sobretot, les entitats i les associacions culturals”
relacionades amb aquestes celebracions.