diumenge, 31 de desembre del 2006

L’oportunitat de Batasuna!


L’atemptat d’ahir a Barajas, lluny de ser un atac al govern, o el trencament de la treva indefinida, és segurament una part del procés en que estem inmersos per aconseguir la tant anelada pau al País Basc. És difícil d’interpretar aquest atemptat, és el primer? és de l’ETA que vol acabar amb el conflicte? o és un avís?
Sigui el que sigui posa més difícil l’anunciada presència de Batasuna a les institucions el proper mes de maig. A no ser que prengui la decissió històrica d’incorporar-se al procés polític tot renunciant a la violència.
Potser ara és el moment d’aprofitar aquest nou atac contra la democràcia per que Batasuna formuli les paraules màgiques que tots esperem i d’aquesta manera no tant sols faci real el seu desig de participar democràticament en les institucions polítiques sinó que posi en marxa el procés, donat que només ells tenen la clau que faci moure els mecanismes de diàleg real.
Ara que l’Euskobarómetro aboca el pessimisme social al damunt de la taula, l’esquerra abertzale pot tenir una oportunitat d’or per aconseguir donar la volta a la situació, i aconseguir amb un moviment tàctic tenir un paper central en el panorama polític i consequenment tenir una rendabilitat electoral.
El procés de pau ara s’atura. A vegades val la pena fer dos passos enrera per poder prendre embranzida. L’Estat no ha de fer res més que esperar. Els que s’han de moure, han de deixar de posar al govern en un xantatge constant i fer els deures que reclamen als altres per amagar els que ells no han fet.